MATH MCQ – Percentages – 24 Question with full Solution

01. The ratio 5:20 expressed as percent equals to

Correct! Wrong!

Actually, it means 5 is what percent of 20, which can be calculated as, (5/20)*100 = 5 * 5 = 25

02. A number is decreased by 10% and then increased by 10%. The number so obtained is 10 less than the original number. What was the original number?

Correct! Wrong!

Let the original number be x. πŸ‘‰ Final number obtained = 110% of (90% of x) =(110/100 * 90/100 * x) = (99/100)x. x-(99/100)x=10 => x =1000

03. If A's height is 40% less than that of B, how much percent B's height is more than that of A?

Correct! Wrong!

Excess of B's height over A's = [(40/(100 - 40)] x 100% = 66.66%

04. What percent is 70 of 280?

Correct! Wrong!

05. 11 1/9 % of 900?

Correct! Wrong!

11 1/9 % = 1/9 πŸ‘‰ 1/9 Γ— 900 = 100

06. A man spends 35% of his income on food, 25% on children's education and 80% of the remaining on house rent. What percent of his income he is left with?

Correct! Wrong!

Then, income left = (100 -80)% of [100 - (35 + 25)] % of x πŸ‘‰ 20% of 40% of x πŸ‘‰ 20/100 * 40/100 * 100) % of x πŸ‘‰ 8 % of x.

07. What will be the fraction of 4%

Correct! Wrong!

4*1/100 = 1/25.

08. If y exceeds x by 20%, then x is less than y by?

Correct! Wrong!

09. What is 15 percent of 34?

Correct! Wrong!

10. In a certain school, 20% of students are below 8 years of age. The number of students above 8 years of age is 2/3 of the number of students of 8 years of age which is 48. What is the total number of students in the school?

Correct! Wrong!

Let the number of students be x. πŸ‘‰ Then, Number of students above 8 years of age = (100 - 20)% of x = 80% of x. πŸ‘‰ 80% of x = 48 + 2/3 of 48 πŸ‘‰ 80/100x = 80 πŸ‘‰ x = 100.

11. A student has to obtain 33% of the total marks to pass. He got 125 marks and failed by 40 marks. The maximum marks are

Correct! Wrong!

Given that the student got 125 marks and still he failed by 40 marksπŸ‘‰ The minimum pass mark = 125 + 40 = 165πŸ‘‰ Given that minimum pass mark = 33% of the total markπŸ‘‰ total mark =33/100 =165πŸ‘‰ total mark = 16500/33 = 500

12. If A = x% of y and B = y% of x, then which of the following is true?

Correct! Wrong!

x% of y = x/100 x y = y/100 x x/= y% of x A = B.

13. A man spends 35% of his income on food, 25% on children's education and 80% of the remaining on house rent. What percent of his income he is left with?

Correct! Wrong!

Let the total income be x. Then, income left = (100 -80)% of [100 - (35 + 25)] % of x = 20% of 40% of x = 20/100 * 40/100 * 100) % of x = 8 % of x.

14. Half of 1 percent written as decimal is

Correct! Wrong!

It will be 1/2(1%) πŸ‘‰ 1/2(1/100) πŸ‘‰ 1/200 πŸ‘‰ 0.005

15. 75 g of sugar solution has 30% sugar in it. Then, the quantity of sugar that should be added to the solution to make the quantity of the sugar 70% in the solution, is

Correct! Wrong!

Sugar in original solution = (75 x 30) / 100 = 22.5 g πŸ‘‰ Let x g of sugar be mixed πŸ‘‰ According to the question πŸ‘‰ {(22.5 + p)/(75 + p)} x 100 = 70 πŸ‘‰ 2250 + 100p = 75 Γ— 70 + 70p πŸ‘‰ 2250 + 100p = 5250 + 70p πŸ‘‰ 30p = 5250 – 2250= 3000 πŸ‘‰ => p = 3000/30 = 100g

16. A reduction of 10% in the price of wheat enables a man to buy 50 g of wheat more for a rupee. How much wheat could originally be had for a rupee?

Correct! Wrong!

Original prices per kg= Rp/(100-p)y per kg πŸ‘‰ {(1 x 10)/(100 – 10)0.05} = Rs. 20/9 /kg πŸ‘‰ It means the man can buy 1 kg or 1000 gm in Rs 20/9 or he can buy πŸ‘‰ (1000 x 9)/20 = 450g in one rupee.

17. 2.09 can be expressed in terms of percentage as

Correct! Wrong!

While calculation in terms of percentage we need to multiply by 100, so 2.09 * 100 = 209.

18. Three candidates contested an election and received 1136, 7636 and 11628 votes respectively. What percentage of the total votes did the winning candidate got

Correct! Wrong!

Total number of votes polled = (1136 + 7636 + 11628) = 20400. So, Required percentage = 11628/20400 * 100 = 57%

19. A shopkeeper bought 600 oranges and 400 bananas. He found 15% of oranges and 8% of bananas were rotten. Find the percentage of fruits in good condition.

Correct! Wrong!

20. What will be the fraction of 20%

Correct! Wrong!

20*1/100 = 1/5

21. A fruit seller had some apples. He sells 40% apples and still has 420 apples. Originally, he had:

Correct! Wrong!

Suppose originally he had x apples.πŸ‘‰ Then, (100 - 40)% of x = 420. πŸ‘‰ 60/100 x x = 420 πŸ‘‰ x = 420 x 100/60 = 700.

22. In an election between two candidates, one got 55% of the total valid votes, 20% of the votes were invalid. If the total number of votes was 7500, the number of valid votes that the other candidate got, was :

Correct! Wrong!

Total number of votes = 7500 πŸ‘‰ Given that 20% of Percentage votes were invalid πŸ‘‰ => Valid votes = 80% πŸ‘‰ Total valid votes = 7500*(80/100) πŸ‘‰ 1st candidate got 55% of the total valid votes. πŸ‘‰ Hence the 2nd candidate should have got 45% of the total valid votes πŸ‘‰ => Valid votes that 2nd candidate got = total valid votes x (45/100) πŸ‘‰ 7500*(80/100)*(45/100) = 2700

23. Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are:

Correct! Wrong!

Let their marks be (x + 9) and x. πŸ‘‰ Then, x + 9 = 56/100(x + 9 + x) πŸ‘‰ 25(x + 9) = 14(2x + 9) πŸ‘‰ 3x = 99 πŸ‘‰ x = 33 πŸ‘‰ So, their marks are 42 and 33.

24. The price of sugar having gone down by 10%, a consumer can buy 5 kg more sugar for Rs 270. The difference between the original and reduced price per kg is

Correct! Wrong!

Reduced price => Rp/100y per kg πŸ‘‰ R = Rs 270 , p=10% ,y=5kg πŸ‘‰ {(270Γ—10)/(100Γ—5)} = Rs. 5.4 πŸ‘‰ Original prices per kg= Rp/(100-p)y per kg πŸ‘‰ {(270 x 10)/ (100 – 10)5} = 2700/450 = Rs. 6 πŸ‘‰ Difference will be = 6-5.4= Rs 0.6 = 60 paise

Scroll to Top